Modest Cuixart

Barcelona, 1925 – Palamós, 2007

 

Modest Cuixart i Tàpies fou un pintor català. Es caracteritza per la seva experimentació, dins de l’art abstracte, tant amb la composició com amb diferents materials. Format dins del grup de Dau al Set, del qual fou cofundador, evolucionà amb un estil força personal fins a esdevenir una figura cabdal de l’art contemporani català.

La pintura de Cuixart s’integra dins de l’expressionisme pictòric, evolucionant posteriorment vers l’art abstracte i finalment el denominat art informal. Les seves diferents etapes passen des del magicisme de Dau al Set de finals dels 40 a mitjans del 50, a l’experimentació matèrica fins a mitjans del 60, a l’informalisme fins a finals del 70, a una tendència eròtica-màgica de la figura humana que durarà fins a la dècada dels 90, quan comença una etapa d’introspecció i de fabulació en la naturalesa. Als inicis de la seva carrera va rebre influències de la resta de cofundadors de la revista Dau al Set. Més endavant, però, va començar un període d’experimentació, sense desvincular-se però del passat artístic, basant algunes de les seves obres en l’art romànic o el gòtic.

A la dècada dels 80 va participar en una exposició col·lectiva al Palau de la UNESCO de París, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Gran Creu d’Isabel la Catòlica. El 1988 va realitzar una exposició antològica al Japó, en dues ciutats diferents, Kobe i Tòquio.

El 1991 la Generalitat de Catalunya li va patrocinar una exposició antològica al Palau Robert de Barcelona titulada Cuxiart, obra recent[15] i el 1995 va fer una altra exposició antològica al Centro Cultural de la Villa de Madrid amb motiu del seu setantè aniversari. El 1998 es va crear la Fundació Cuixart amb seu a Palafrugell. El 1994 esdevingué membre d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, a la que donà l’obra Fruit de Garbinor. El 1999 se li va concedir la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura d’Espanya i el 2000 va rebre la medalla de mans del rei Joan Carles I. El 2002 es va inaugurar la plaça Modest Cuixart de Palafrugell i també es va inaugurar el Taller Cuixart BCN, seu i museu de la Fundació Cuixart a Barcelona.

Biografia de l’artista: Modest Cuixart