José Guerrero (Granada, 1914 – Barcelona, 24 de desembre de 1991) fou un pintor andalús nacionalitzat estatunidenc, emmarcat dins de l’expressionisme abstracte. És considerat un dels pintors espanyols més importants de la segona meitat del segle XX.

Guerrero va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis de Granada. Als anys 40 del segle XX es va instal·lar a Madrid, on va ingressar a l’Acadèmia de San Fernando. A nivell professional, va començar a fer cartells per al cinema. Més endavant va anar a viure a París, on entraria en contacte amb les avantguardies europees. Roma i Londres, però seria a Nova York on es va instal·lar el 1949, on es va casar amb Roxanne Pollock, una periodista estatunidenca.

A Manhattan va entrar en contacte amb artistes com Jackson Pollock i Willem De Koonig, tots dos relacionats amb l’action painting. Va realitzar exposicions amb tots dos.

Els seus primers treballs es poden considerar figuratius, però conforme va madurant, mostren més ressonàncies de l’expressionisme abstracte, inspirat però en temes populars andalusos. Hi ha obres seves al Museu Guggenheim de Nova York, al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i al Museu d’Art Abstracte Espanyol de Conca). A Granada hi ha un Centre d’Art que porta el seu nom, el Centro José Guerrero, inaugurat l’any 2000, amb la donació realitzada per la vídua de l’artista a la Província de Granada.

Biografia de l’artista:  José Guerrero

Obres de l'artista

  • “Sense títol”
Tornar
“Sense títol”
1961

“Sense títol”

102 x 112 cm
Oli sobre tela
Contacte