Juan Gris

Madrid, 1887 – Boulogne-Billancourt, 1927

 

José Victoriano González-Pérez conegut com a Juan Gris fou un pintor espanyol que va desenvolupar la seva activitat principalment a París, i és considerat com un dels mestres del cubisme.

Juan Gris va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis de la seva ciutat natal. Va treballar per a diverses publicacions com Blanco y Negro i Madrid Cómico. L’any 1906 es va traslladar a París (Illa de França, França), on va conèixer Pablo Picasso i Georges Braque. Els primers anys es va guanyar la vida dibuixant per a les revistes l’Assiette du Beurre i Charavari. Durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918) va treballar a París, on va realitzar la seva primera exposició individual el 1919. Durant la dècada de 1920 va empitjorar seriosament la seva salut i va morir, tot just complerts els quaranta anys, a Boulogne-Sur-Seine l’11 de maig de 1927.

Obra

Les seves primeres obres cubistes daten de 1912, any en què va exposar al Saló dels Independents Barcelona el seu “Homenatge a Picasso” i va signar un contracte en exclusiva amb el marxant Henry Kahnweiler, mort l’any 1914. L’any següent va passar l’estiu amb Picasso a Ceret, període en què va començar a desenvolupar la tècnica del papier collé (formes retallades en paper i colpides al llenç).

Entre 1922 i 1924 va fer escenografies per a dos ballets de Serguei Diàguilev, Les tentations de la Bergère (Les temptacions de la pastora) i La Colombe (La coloma), alhora que continuava pintant.

Després de 1925 va utilitzar sobretot el guaix i l’aquarel·la i va realitzar algunes il·lustracions per a llibres. Les seues teories pictòriques es troben recollides en nombrosos articles i conferències.

Part de les seves pintures cubistes són natures mortes, entre les quals s’inclouen Guitarra i botella (1917, Museu d’Art de Filadèlfia), El tauler d’escacs (1917, Museu d’Art Modern de Nova York) i Botella i fruiter (1919, Museu Thyssen-Bornemisza, Madrid). També va tractar altres temes, com mostra en El fumador (1913, Museu Thyssen-Bornemisza). Un exemple de la seva tècnica de papier collé és Gots i periòdic (1914, Museu d’Art del Smith College, Northampton, Massachusetts).

 

Biografia de l’artista: Juan Gris

Obres de l'artista

Contact us for more information about the availability of artworks by this artist.