Dora Maar

Paris, 1907 – 1997

 

Dora Maar va ser una artista plàstica, pintora, fotògrafa i escultora francesa, coneguda per la seva relació amb Picasso entre 1936 i 1944.

Va estudiar a l’Academie Lothe on va conèixer Henri Cartier-Bresson quan encara no s’havia convertit en un dels millors fotògrafs. En aquell moment, la fotografia no estava tan ben considerada com ara. Així doncs, els fotògrafs solien ser també pintors. Dora Maar hagué de pintar sobre els anys 50. Picasso ironitzava sobre l’activitat fotogràfica de Dora. Aquesta no estava del tot satisfeta amb l’ensenyament a l’Acadèmia Lothe. Més tard, seguint el consell de Marcel Zahar, va seguir els seus estudis de fotografia matriculant-se a L’École de fotografie de la Ville de París.

Per poder revelar les seves fotografies, ella feia classes a Pierre Kéfer; a canvi, ell li deixava fer servir el seu taller. La formació de Dora passa principalment per la recerca de mentors.

Sougez aconsella Dora tant a nivell tècnic com personal. Junts varen publicar diverses obres. Pel seu pare, va aconseguir tenir estudi propi. En aquest va crear els seus famosos fotocollages. Deia que no distingia entre encàrrec i creació. Va treballar també com a actriu en la pel·lícula Les gens de voyage, de Jaques Feyder.

L’únic consell que li va donar Man Ray fou l’efecte desenfocat. Va ser en aquella època quan va conèixer Brassaï, amb qui mantindria una llarga amistat.

Biografia de l’artista: Dora Maar