- Barcelona

Amb la rebel·lia neix la consciència

La Galeria Mayoral presentarà l’exposició “Amb la rebel•lia neix la consciència” a partir del 26 de setembre de 2018 i fins al 4 de gener 2019. L’exposició, comissariada per l’historiador i crític d’art Tomàs Llorens -que fou director Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València- mostrarà 13 obres de Rafael Canogar, Modest Cuixart, José Guerrero, Josep Guinovart, Luis Feito, Manolo Millares, Antonio Saura i Antoni Tàpies.
Secció següent

Amb la rebel·lia neix la consciència

La Galeria Mayoral presentarà l’exposició “Amb la rebel·lia neix la consciència” a partir del 26 de setembre de 2018 i fins al 4 de gener 2019. L’exposició, comissariada per l’historiador i crític d’art Tomàs Llorens -que fou director Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València- mostrarà 13 obres de Rafael Canogar, Modest Cuixart, José Guerrero, Josep Guinovart, Luis Feito, Manolo Millares, Antonio Saura i Antoni Tàpies.

Aquesta mostra recollirà una aproximació a l’art espanyol de postguerra a través d’una acurada selecció d’obres d’art, amb  pintures d’una generació de joves emergents dels anys 50 que van arrelar-se a la vida cultural espanyola en l’apogeu de l’Espanya franquista. Aquests artistes van compartir la voluntat de cercar un art nou per expressar el seu temps, contemporitzar un llegat ja expressat per El Greco, Velázquez i Goya, també per Picasso i Miró. Van transmetre amb les arts plàstiques una ferida i un patiment, un combat de denúncia i rebel·lia contra l’statu quo: la injustícia i l’opressió. A l‘exposició hi destacaran 3 grans obres: Serie negra nº2 de Rafael Canogar, Cuadro (3) de Manolo Millares, així com també la monumental obra de Luis Feito Sin título, exposada a la Biennal de Venècia el 1968. Segons Bea Espejo, col·laboradora de la publicació amb motiu de la mostra, “llegir aquesta exposició en clau rebel suposa pensar la pintura com a disconformitat i la creació com a espai contestatari.”

Tomàs Llorens, que comissària per primera vegada una exposició en una galeria privada, assenyala: “L’últim factor distintiu i el més decisiu a l’hora de descriure el que els distingeix com a grup, als joves avantguardistes representats en aquesta exposició és la seva circumstància històrica concreta. El que els va marcar més profundament van ser les diferents poètiques individuals imprimint-los-hi un caràcter comú que, a mesura que passa el temps, es percep amb una major claredat ´son la ràbia i l’esperança amb la qual, a l’equador del franquisme, van començar a imaginar el seu final.“

Jordi Mayoral, director de la galeria, puntualitza: “És un privilegi desenvolupar aquesta exposició. No podem oblidar que l’escletxa que representaren aquesta generació d’artistes és l’inici de la caiguda dels murs i del futur que s’albira. Nosaltres som fills d’aquesta escletxa, d’aquests genis que van bastir una esperança que recollim i la fem pròpia. Com va dir el poeta Joan Brossa “la tradició s’ha de continuar, no s’ha de repetir”.

Amb motiu de l’exposició, s’editarà un catàleg que inclourà dues entrevistes: una entre Rafael Canogar i Emmanuel Guigon, i l’altra entre Luis Feito i Elena Sorokina. També, comptarà amb la contribució de Bea Espejo, amb una mirada per acostar-nos amb respecte, admiració i noves preguntes a aquest art espanyol de postguerra.


 

Comissari: Tomàs Llorens Serra (Almassora, Castelló, 1936) és un historiador de l’art i crític d’art espanyol. Llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, ha estat director de l’Institut Valencià d’Art Modern, director del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i conservador en cap de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, de 1991 a 2005. Autor de nombrosos articles i assaigs sobre la crítica d’art, història de l’art del segle XX, arquitectura o semiòtica, ha comissariat algunes de les millors exposicions que s’han pogut veure a Espanya al segle XX i XXI. Va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts el 2007.

Galeria Mayoral: És una galeria d’art especialitzada en art modern i de postguerra fundada a Barcelona el 1989. La galeria té un programa expositiu estructurat entorn a grans artistes del segle XX, com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Alexander Calder, Eduardo Chillida, Manolo Millares, Antonio Saura i Antoni Tàpies, entre altres. La galeria desenvolupa projectes rigorosament comissariats. Compta amb la col·laboració de les famílies dels artistes, així com fundacions i altres institucions, la missió de les quals radica a preservar i donar a conèixer els llegats dels artistes. De la mateixa forma, té la confiança de museus i col·leccionistes, tant privats com institucionals.