-

Aurèlia Muñoz

Aurèlia Muñoz (Barcelona 1926-2011) és una de les artistes tèxtils més importants del segle XX. A partir dels anys 1960, els moviments anomenats "La Nouvelle Tapisserie" i "Fiber Sculptures", en els quals Aurèlia Muñoz participava activament, van voler superar el concepte tradicional del tapís, en tant que objecte de decoració de cases i palaus, a fi de conferir-li entitat pròpia com a obra d’art de ple dret, on la textura, el volum i l’espai tridimensional son essencials. D’aquesta manera, van transformar els tapissos en art tèxtil d’avantguarda per a tothom.

L’exposició en línia d’Aurèlia Muñoz s’ha realitzat en col·laboració amb l'Estate de l’artista.

Secció següent

Aurèlia Muñoz

Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) és una de les artistes tèxtils més importants del segle XX. A partir dels anys 1960, els moviments anomenats La Nouvelle Tapisserie i Fiber Sculptures, en els quals Aurèlia Muñoz participava activament, van voler superar el concepte tradicional del tapís, en tant que objecte de decoració de cases i palaus, a fi de conferir-li entitat pròpia com a obra d’art de ple dret, on la textura, el volum i l’espai tridimensional son essencials. D’aquesta manera, van transformar els tapissos en art tèxtil d’avantguarda per a tothom.

Dins dels moviments de renovació de l’art tèxtil, la figura d’Aurèlia Muñoz destaca per la seva originalitat i constant recerca en el tractament de fibres, textures i tècniques, que insereix ja sigui en espais interiors o bé a gran escala a l’aire lliure. La seva obra és un bon exemple de com la utilització de tècniques de brodat o macramé, atribuïdes tradicionalment a l’esfera domèstica femenina, poden esdevenir motors d’expressió potents per a obres d’art de primera línia internacional.

 

LES OBRES

Cascada anelles
Cascada anelles, 1973
Cordes de sisal, tècnica de macramé
268 x 55 cm

Va ser seleccionada per a la XII Biennal de São Paulo de 1973

XII Bienal de Sao Paulo de 1973

 

Ens històric
Ens històric, 1976
Cordes de sisal i jute, tècnica de macramé
140 x 110 cm

Forma part de la família d’Éssers, la més ben representada en museus de la seva obra. Entre ells, destaca l’Àliga Beige, adquirit pel MoMA en 2019 i actualment exposada en aquest Museu. Altres peces de la mateixa col·lecció són l’Ens Social, exposat al MNAC, l’Ens Místic de la col·lecció del MACBA i l’Ens Aeri exposat al Centre d’Art Grau Garriga de Sant Cugat del Vallés.

 

Ocell blau amb miques
Ocell blau amb miques, 1972
Cordes de sisal i mica, tècnica de macramé
78 x 26 cm

Aquesta obra s’inclou a l’imaginari d’Aurèlia Muñoz, on els animals, i especialment els ocells, formen part d’una natura animada i que defensa d’algunes accions humanes.

 

Àngel rosa i miques
Àngel rosa i miques, 1973
Cordes de sisal i mica, tècnica de macramé
74 x 26 cm

Els àngels, els dimonis i altres personatges són presents en les obres d’Aurèlia Muñoz, en una versió poètica i mística, amb una certa ironia, de l’univers.

 

Cometa ocell B2
Cometa ocell B2, 1982
Lona
130 x 260 x 620 cm
Foto: Josep Gri

 

Cometa ocell D2
Cometa ocell D2, 1982
Lona
740 x 200 cm
Foto: Lluís Casals

 

LES ETAPES

1960-1968 Representar l’abstracció 
Els primers treballs són teles estampades amb motius geomètrics i arquitectònics que evolucionen cap al patchwork. Per tal d’aconseguir una major llibertat en l’execució, passa al brodat, en què el color pren protagonisme o la direcció de les puntades atorguen expressió, lluminositat i fins i tot relleu a les peces.

1969-1983 Descobrir l’espai interior
Els collages tèxtils són una primera aproximació a la tridimensionalitat, però la tècnica de macramé permet que les seves creacions puguin conquerir l’espai. Aquesta tècnica es converteix en una eina versàtil a l’hora de realitzar petites i grans obres que es fusionen amb l’arquitectura.

 

AURÈLIA MUÑOZ AL MOMA I AL MNAC

Aurèlia Muñoz’s Águila Beige Aurèlia Muñoz’s Águila Beige (Brown Eagle)
Curator Juliet Kinchin explores the visceral
impact of a work newly on view at MoMA.
read more on the MoMA’s website

 

Nuar l’espai Nuar l’espai. Donació Aurèlia Muñoz
Del 24 d’octubre de 2019 a abril de 2020
read more on the MNAC’s website