- Barcelona

Cuixart. Geometria experimental

Secció següent

Cuixart. Geometria experimental

Mayoral presenta l’exposició “Cuixart. Geometria experimental” a Barcelona, realitzada amb la col·laboració de la Fundació Cuixart, familiars de l’artista i comissariada per Arnau Puig, filòsof i crític d’art del grup Dau al Set i l’últim testimoni del moviment artístic.

La mostra inclou 27 obres, entre les quals es troben: olis, dibuixos i escultura. Aquesta acurada selecció està centrada en els moments més trascendents de l’artista, entre el 1949 i el 1964. Aquesta és l’etapa més coneguda de l’artista que està relacionada amb la seva participació a la revista Dau al Set creada l’any 1948 i posteriorment a l’informalisme.

“CUIXART. Geometria experimental” inclourà un dels plaers més grans i inspiracionals de l’artista, la música clàssica produïda mitjançant la pianola. A través d’aquest element musical entendrem la relació directe entre l’artista i la música. També es podrà gaudir de documentació, fotografies i reculls de diaris del moment, així com, de la projecció d’un vídeo de l’artista on es podrà contemplar la seva vessant més personal i transgressora.

Segons Victòria Pujoldevall, presidenta de la Fundació Cuixart: “Tot i que ja és una personalitat reconeguda, Modest Cuixart encara no està al lloc que es mereix dintre el panorama artístic nacional i internacional. Cuixart va ser origen d’un grup, d’una filosofia i d’un manifest, el Dau al Set. La interpretació de la realitat a través de la mirada de Modest. Definició d’un art evolutiu d’un jove disconforme, informalista, figuratiu, a un artista madur, metafísic i real. La Fundació Cuixart actua com a principal benefactora de l’obra del pintor Modest Cuixart. La nostra intenció és promocionar l’art i la cultura catalana arreu del món. La nostra prioritat és promoure i difondre a tots els nivells la seva expressió artística.”

El director de la galeria, Jordi Mayoral, afirma: “L’exposició és una aposta cultural per redescobrir l’artista i promoure la seva aportació artística arreu del món. Aquesta mostra inclou una publicació digital i s’ha realitzat fruit d’una acurada i exhaustiva recerca que ha durat un any amb la col·laboració de la Fundació Cuixart. Cuixart ha estat un dels artistes catalans amb més reconeixements internacionals, l’any 1959 va obtenir el Primer Premi Internacional de Pintura de la V Biennal de Sao Paulo, on van ser finalistes Francis Bacon i Alberto Burri, també aconsegueix el Premi de pintura abstracta de Lausana. Participa a mostres com la Documenta de Kassel, “Treize peintres espagnols” del Museu d’Arts Decoratives de París, també és seleccionat els anys 1960-1961 per exposar al MOMA de Nova York a l’exposició “New Spanish Painting and Sculpture”, al Guggenheim Museum de Nova York, la Tate Gallery de Londres, i a altres galeries europees, d’Estats Units, Japó i Pròxim Orient.”

Cuixart. Geometria experimental