- En línia

Luis Feito i París (1959 – 61)

Luis Feito fou un dels artistes clau de l’art de postguerra espanyola i europea. La seva partença a París a mitjans de la dècada dels cinquanta, el convertí en un dels artistes espanyols més connectat amb el que succeïa a Europa.
Secció següent

Luis Feito i París (1959 – 61)

Luis Feito fou un dels artistes clau de l’art de postguerra espanyola i europea. La seva partença a París a mitjans de la dècada dels cinquanta, el convertí en un dels artistes espanyols més connectat amb el que succeïa a Europa.

Després de la seva primera exposició a la galeria Arnaud de París el 1955, va presentar-hi diferents individuals de forma regular fins al 1974. En paral·lel, als anys seixanta Luis Feito exposà en d’altres galeries d’art franceses, com la galerie Grange de Lió o la galeria Argos de Nantes, a més d’altres parisenques, com La Pochade, Steel o Regards, més recentment.

Va participar a la mostra «13 peintres espagnols actuels», que es va presentar al Musée des Arts Décoratifs els mesos de maig i juny de 1959. El catàleg publicat incloïa un text de Jacques Guérin com a conservador en cap del museu. Les obres que van constituir aquesta exposició van ser el punt de partida per organitzar una mostra més ambiciosa que, incrementant el nombre d’artistes i d’obres, va recórrer les principals capitals europees.

El mateix any va tenir lloc la I Biennal de París, en la qual Luis Feito va rebre un premi de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), a través de l’oficina de representació a París d’aquesta universitat, que li va permetre participar en una exposició un parell d’anys després. La biennal parisenca —que es va celebrar del 2 al 25 d’octubre al Musée d’Art Moderne de París— fou impulsada per André Malraux durant la seva època com a miniinistre de Cultura de França, amb l’objectiu d’incloure aquesta ciutat al circuit d’art contemporani internacional, promovent artistes de 20 a 35 anys. Aquella primera edició va comptar amb la presència de 25 països i Feito, que era considerat francès, fou un dels joves participants més destacats juntament amb artistes com Yves Klein, Jean Tinguely o David Hamilton, entre d’altres.

La importància del factor lumínic en la seva obra fou fonamental. En paraules del prestigiós crític i historiador de l’art francès Pierre Restany, reproduïdes a l’assaig de 1959 «Feito: Le lyrisme castillan et la tradition mysthique», la poètica de l’obra de Feito radica en el tractament de la llum en la composició del quadre: ‘‘És evident que la imaginació de l’espai és determinant en l’obra de Feito. Tots els elements pictòrics, començant per la matèria i el color, hi estan sotmesos. […] La llum, sobretot, és una certa condició d’espai i no un valor cromàtic’’. Aquesta cuidada valoració de la llum fou, sens dubte, un factor diferenciador respecte d’altres artistes de l’art autre.

El 1985 fou nomenat Oficial de l’Orde de les Arts i les Lletres de França, i el 1993 en fou nomenat Comendador.

 

LES OBRES

 

186 B
186 B, 1960
Oli sobre tela
130 x 162 cm

 

Composition
Composition (Composició), c. 1958
Tècnica mixta sobre tela
100 x 130 cm

 

Sin título
Sense títol, 1959
Oli sobre taula
24 x 29 cm

 

Nº 82019
Nº 82019, 1960
Oli sobre tela
81 x 100 cm

 

Sin título
Sense títol, 1961
Oli sobre cartró
20 x 23 cm

 

Cuadro nº 217
Cuadro nº 217, 1960
Tècnica mixta sobre tela
87 x 114 cm

 

253
253, 1961
Oli sobre tela
150 x 150 cm

Modern Spanish Painting_Tate Gallery_1962
Aquesta obra va formar part de l’exposició Modern Spanish Painting a la Tate Gallery el 1962.

 

 

OBRES SIMILARS EN MUSEUS INTERNACIONALS

 

N.º 179 No. 179, 1960
Tècnica mixta sobre tela
130 x 162 cm
Museo Nacional Centro de Arte
Reina Sofía, Madrid
anar a la pàgina web del Reina Sofía

 

No. 175 No. 175, 1960
Oli amb sorra i còdols sobre llenç
159.4 x 179.7 cm
Solomon R. Guggenheim
Museum, New York
anar a la pàgina web del Guggenheim

 

ENTREVISTA AMB L’ARTISTA

 

186 B

Interview with Luis Feito conducted by Elena Sorokina and Galeria Mayoral

 

Elena Sorokina: Good afternoon Luis, first of all I’d like to thank you for taking time for this conversation, it is a great pleasure to talk to you.

Luis Feito: Good afternoon, I’m delighted too.

E.S.: Between 1950 and 1970 you have participated in an impressive number of major international exhibitions – four times in Venice Biennial, twice in Sao Paolo Biennial, and also in the documenta II in 1959. What did documenta 1959 mean for you? Did you go to Kassel?

L.F.: No, I didn’t go personally to Kassel, but it was a very important exhibition for us, for my generation, and for me in particular. Because at that time Kassel was new and it was very important to be part of it.

E.S.: documenta II coincided in time with the first Paris Biennale of 1959, a legendary exhibition that was founded by André Malraux in his capacity of Minister of Cultural Affairs. In some instances, the Bienniale’s foundational Postwar rhetoric bears some similarity to documenta’s – Malraux spoke about freedom and artistic freedom to which Paris should remain open-minded. You are featured among the “young artists” with Yves Klein, Jean Tinguely, David Hamilton and many others.

LF: Well, it’s funny you mention that Biennale because nobody has ever asked me about it again, nor have I ever heard anything more about the first Paris Biennale in my life, and it was very nice because we were all very young painters. To me they gave that prize, which was the second, I think. The big houses of the French bourgeoisie received us with a lot of enthusiasm and fantastic kindness. What Paris did at that time was brilliant.

Galeria Mayoral: It was the UMAM Prize, correct? Two years later, in 1961, an exhibition of the 1959 award-winners was organized in which you also participated.

L.F.: Yes, it was. And that show was very well received.
read more

 


Imatges en capçaleres:
1. Luis Feito al seu estudi de París, 1960.
2. Luis Feito al seu estudi de París, finals dels anys 1950.
3. Vista de la exposició “Post War Art in Spain”. Un projecte de galeria Mayoral a Colnaghi (Londres), 2018.