- Paris

Miró. El cor en flames

Mayoral us convida a descobrir una exposició que ressegueix l’ús filosòfic i revolucionari del foc utilitzat com a material per Joan Miró a fi d’arribar a l’apogeu de la seva cerca d’«assassinar la pintura». Joan Miró, Toile brûlée 2, 1973, acrílic sobre tela cremada, 130 x 195 cm, Fundació Joan Miró, Barcelona, Dipòsit de col·lecció particular © Successió Miró, 2022
Secció següent

Miró. El cor en flames

Mayoral us convida a descobrir una exposició que ressegueix l’ús filosòfic i revolucionari del foc utilitzat com a material per Joan Miró a fi d’arribar a l’apogeu de la seva cerca d’«assassinar la pintura».

«He pintat aquestes quadres amb frenesí,
amb una violència real perquè se sàpiga
que soc viu, que respiro,
que encara tinc molts camins per seguir.
Aquí comencen nous canvis.
»

Joan Miró, 1978

Toile brûlée 2, una de les cinc obres icòniques cremades i tallades produïdes el mes de desembre de 1973 a l’edat de 80 anys – prestada desinteressadament per Joan Punyet Miró i la Fundació Joan Miró, Barcelona – constitueix la peça central de l’exposició.

Segons explica Jordi Mayoral: «Aquesta és una de les pintures més radicals creades per Miró, expressa realment la gosadia i la naturalesa del seu ardent cor català, i estem orgullosos de poder compartir-la a Matignon com a part d’aquesta exposició per celebrar el nostre tercer aniversari a París»

La creació de les teles cremades va ser documentada pel fotògraf Francesc Català-Roca, i el seu curtmetratge es podrà veure a la mostra juntament amb aquesta potent obra mestra. Així mateix, també s’exhibirà una selecció de teles, obres sobre paper una ceràmica de les dècades de 1950 i 1960, a les quals Miró va aplicar els efectes d’una flama ardent i que, per tant, reflecteixen aquesta tensió entre destrucció i creació.

 

A Miró masterpiece at Mayoral in Paris