Millares
Manolo Millares
Las Palmas de Gran Canaria, 1926 – Madrid, 1972
Manolo Millares fou un artista espanyol de formació autodidacta que, després d’una primera etapa marcada per un gran interès per l’arqueologia i el surrealisme, adoptà un estil propi caracteritzat per l’ús de la xarpellera —una evocació de la tela amb què s’embolicaven les mòmies guanxes a les Illes Canàries— i un llenguatge artístic que alternà moments torturats, lírics i gestuals.
Fou el principal impulsor del grup LADAC (Los Arqueros del Arte Contemporáneo), que celebrà la primera exposició col·lectiva al Museo Canario de Las Palmas (1950). La seva primera mostra individual a la península va tenir lloc a les Galeries Jardí de Barcelona el 1951, any en què exposà a la I Biennal Hispanoamericana d’Art a Madrid. El 1953 es va traslladar a Madrid i també participà a la II Biennal Hispanoamericana d’Art de l’Havana. Fou membre cofundador del grup El Paso el 1957, el qual defensà l’apertura de l’Espanya franquista en l’àmbit internacional. Va participar a la Biennal de São Paulo de 1957 (on el MoMA adquirí una obra de l’artista) i a la Biennal de Venècia de 1958. El 1960 va ser un any clau en la seva trajectòria, ja que va participar en les tres grans mostres programades a la ciutat de Nova York: «New Spanish Painting and Sculpture» al MoMA, «Before Picasso; After Miró» al The Solomon R. Guggenheim Museum i «Four Spanish Painters: Millares, Canogar, Rivera, Saura» a la Pierre Matisse Gallery. A més, aquell any va tenir exposicions individuals a la mateixa Pierre Matisse i a la galeria Daniel Cordier de París, els seus galeristes als EUA i a Europa.
Amb un reconeixement internacional consolidat, de 1960 a 1972 utilitza la xarpellera com a element central de la composició, bàsicament amb els colors negre, vermell i blanc. La xarpellera esdevé expressió de l’angoixa existencial i la seva obra una reflexió sobre la brutalitat humana i les ferides, tant físiques com psíquiques, que van generar les guerres viscudes a Europa durant el segle passat.
Les seves peces formen part de grans col·leccions i museus internacionals.