Amb la rebel·lia neix la consciència
Amb la rebel·lia neix la consciència
Mayoral es complau a presentar l’exposició Amb la rebel·lia neix la consciència, una aproximació a l’art espanyol de postguerra que inclou una acurada selecció d’obres dels artistes Rafael Canogar, Modest Cuixart, José Guerrero, Josep Guinovart, Luis Feito, Manolo Millares, Antonio Saura i Antoni Tàpies. La mostra ha estat comissariada per l’historiador i crític d’art Tomàs Llorens, que fou director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València.
Aquesta mostra inclou pintures d’una generació de joves emergents dels anys 50 que van arrelar-se a la vida cultural espanyola en l’apogeu de l’Espanya franquista. Aquests artistes, que van compartir la voluntat de cercar un art nou per expressar el seu temps, van contemporitzar un llegat ja expressat per El Greco, Velázquez i Goya, també per Picasso i Miró. Van transmetre amb les arts plàstiques una ferida i un patiment, un combat de denúncia i rebel·lia contra l’statu quo: la injustícia i l’opressió. En aquest sentit, destaquen les obres Serie negra nº2 de Rafael Canogar i Cuadro (3) de Manolo Millares. A més, mereixen especial menció els dos olis de Cuixart, que van formar part de la Biennal de São Paolo de 1959, i la monumental obra de Luis Feito Sin título, exposada a la Biennal de Venècia el 1968.
Tomàs Llorens, que comissaria per primera vegada una exposició en una galeria privada, assenyala: “L’últim factor distintiu, i el més decisiu a l’hora de descriure el que distingeix, com a grup, als joves avantguardistes representats en aquesta exposició, és la seva circumstància històrica concreta. El que va marcar més profundament les seves diferents poètiques individuals, imprimint-hi un caràcter comú que, a mesura que passa el temps, es percep amb major claredat, és la ràbia i l’esperança amb què, en l’equador del franquisme, van començar a imaginar-ne el final.”
Jordi Mayoral, director de la galeria, indica: “És un privilegi desenvolupar aquesta exposició. No podem oblidar que l’escletxa que representaren aquesta generació d’artistes és l’inici de la caiguda dels murs i del futur que s’albira. Nosaltres som fills d’aquesta escletxa, d’aquests genis que van bastir una esperança que recollim i la fem pròpia. Com va dir l’escriptor Albert Camus: ‘amb la rebel·lia neix la consciència’.”
Amb motiu de l’exposició, s’ha editat un catàleg que, a més de l’assaig del comissari, inclou una entrevista a dos dels artistes presents en l’exposició: Luis Feito i Rafael Canogar. Per aquestes entrevistes la galeria Mayoral ha comptat amb la col·laboració de la comissària Elena Sorokina i la del director del Museu Picasso de Barcelona, Emmanuel Guigon. També incorpora una contribució de Bea Espejo, amb una mirada que ens acosta amb respecte, admiració i noves preguntes a l’art espanyol de postguerra: “llegir aquesta exposició en clau rebel suposa pensar la pintura com a disconformitat i la creació com a espai contestatari.”
Comissari: Tomàs Llorens Serra (Almassora, Castelló, 1936) és un historiador de l’art i crític d’art espanyol. Llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, ha estat director de l’Institut Valencià d’Art Modern, director del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i conservador en cap de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, de 1991 a 2005. Autor de nombrosos articles i assaigs sobre la crítica d’art, història de l’art del segle XX, arquitectura o semiòtica, ha comissariat algunes de les millors exposicions que s’han pogut veure a Espanya al segle XX i XXI. Va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts el 2007.
Galeria Mayoral: És una galeria d’art especialitzada en art modern i de postguerra fundada a Barcelona el 1989. La galeria té un programa expositiu estructurat entorn a grans artistes del segle XX, com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Alexander Calder, Eduardo Chillida, Manolo Millares, Antonio Saura i Antoni Tàpies, entre altres. La galeria desenvolupa projectes rigorosament comissariats.
Mayoral compta amb el suport de les famílies dels artistes, de fundacions i altres institucions la finalitat de les quals és preservar i donar a conèixer els llegats dels artistes. De la mateixa forma, té la confiança de col·leccionistes i museus nacionals i internacionals, tant públics com privats.