Artistes revolucionaris a Barcelona
Artistes revolucionaris a Barcelona
Mayoral presenta “Artistes revolucionaris a Barcelona”, un projecte artístic de qualitat museística, amb obres de Pablo Picasso, Joan Miró, Alexander Calder i Julio González, a Barcelona.
“Consultàvem un llibre sobre el Pavelló de la República Espanyola de 1937, en el marc de l’Exposició Universal celebrada a París, on artistes com Julio González, Pablo Picasso, Joan Miró, Alexander Calder i tants d’altres, es van implicar per defensar la democràcia i la llibertat. Miràvem la publicació encuriosits, atents, amb una emoció creixent, perquè quan un té entre mans llibres d’art i de cultura el cor batega amb més intensitat i l’ànima es va omplint…”
En Jordi i l’Eduard Mayoral van redescobrir aquest capítol de la història de l’art i van recordar El Segador —la pintura mural de Miró que va desaparèixer en ser desmantellat el pavelló— i, mentre fullejaven les pàgines del llibre, es van anar convencent que aquell era un gran projecte que podien endegar i fer possible. Segons les seves pròpies paraules: “Com a catalans, som ben conscients de la importància de la Guerra Civil espanyola, del combat per uns ideals de llibertat; com a amants i professionals de l’art sabem que els nostres artistes van realitzar obres que encara ara perduren a la memòria i que van significar un punt d’inflexió.”
“Artistes revolucionaris” és una exposició on la llibertat i la repressió, l’esperança i el desassossec són protagonistes. Un moment crucial on tot estava en joc i on, finalment, aquests artistes van perdre una guerra cruel, fet que va causar l’exili d’una generació de talent cultural inigualable, i en va trasbalsar greument la trajectòria.
L’exposició inaugurarà la commemoració de 80è aniversari de l’Exposition Internationale des Arts et des Techniques appliquées à la Vie Moderne, celebrada el 1937 a París, amb l’objectiu de retre homenatge als artistes que hi van prendre part. El comissari de la mostra, Juan Manuel Bonet, actual director de l’Instituto Cervantes de París i exdirector del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, explica: “Cada dia que passa hi ha una major consciència que l’Exposició Internacional va ser un esdeveniment excepcional.” La creació del Pavelló espanyol de l’Exposició Universal de París del 1937 es va realitzar en un moment molt convuls i complicat, ja que Espanya estava en plena guerra civil. Per aquest motiu, el Pavelló creat pel Govern Republicà va esdevenir un punt estratègic per reivindicar la situació que estava vivint Espanya. Els arquitectes que van dissenyar l’edifici foren Josep Lluís Sert i Luis Lacasa, i el comissari de l’exposició José Gaos. El comissari va comptar amb la participació de molts artistes espanyols. Els artistes més destacats, Picasso (el Guernica), Miró (El Segador), Calder (la Font de Mercuri) i González (la Montserrat) van realitzar algunes de les peces més rellevants de la història de l’art. Picasso comentava: “Potser, més tard, algun historiador demostrarà que la meva pintura ha canviat sota la influència de la guerra. Jo mateix, no ho sé.” El nét de Joan Miró, Joan Punyet Miró, assegura: “El Segador i el Guernica semblaven cartells de propaganda política de dimensions monumentals. Ningú no va escollir un suport sòlid i durador, perquè sabien per endavant que aquelles obres eren només d’impacte, efímeres, que havien de desaparèixer juntament amb el Pavelló.”
“Artistes revolucionaris” és un projecte de gran rigor històric que presenta pintures, dibuixos i escultures de Pablo Picasso, Joan Miró, Alexander Calder i Julio González. L’exposició ha estat el resultat d’un any de recerca i documentació, i s’ha dut a terme gràcies a un intens treball d’investigació ple de troballes i descobriments que permeten mostrar i evocar el Pavelló Espanyol de manera fidel i exhaustiva. Les obres que s’exposaran tenen una estreta vinculació amb les que van presentar els artistes republicans el 1937. A més a més, també s’exhibirà una reconstrucció de El Segador, aprovada per la Successió Miró.
“Artistes revolucionaris” ha comptat amb la col·laboració dels millors experts en el tema, així com amb el suport de la Successió Miró, la Calder Foundation, la Fundació Joan Miró de Barcelona, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, i el CRAI (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació) de la Universitat de Barcelona, entre d’altres.