Guinovart. La connexió amb Miró
Guinovart. La connexió amb Miró
Mayoral Espai d’Art presenta “Guinovart. La connexió amb Miró”, comissariada pels historiadors de l’art Joan Gil i Conxita Oliver. La mostra ha comptat amb la col·laboració de Maria Guinovart, directora i presidenta de la Fundació Privada Espai Guinovart i filla de l’artista.
L’interès i l’admiració que Guinovart sent per Miró es manifesta al llarg de tota la seva trajectòria. Així, hi ha un seguit d’elements sígnics i iconogràfics als quals recorre per evocar l’univers mironià: elements còsmics (estels, lluna, sol i constel·lacions) de formes alveolades i orgàniques, escriptures, signes cal·ligràfics i taques de colors que envaeixen lliurement l’espai.
El llenguatge plàstic de Guinovart té molts punts de connexió amb l’obra de Miró. Ambdós comparteixen la necessitat de trencar els límits entre la realitat quotidiana i l’artística, i participen del sentit de la llibertat que fa que l’obra parli per ella mateixa, sense mediació, seguint la proclama dels surrealistes quant a l’automatisme expressiu.
Un altre punt de confluència és l’actitud crítica i el compromís polític, cívic i social que tots dos varen mantenir d’una forma plenament activa. També la fidelitat a les seves arrels (geogràfiques, històriques, lingüístiques i culturals) amb gran interès per la revalorització de tot allò local que esdevé universal. En aquest sentit, els lliga també la utilització d’objectes quotidians i humils extrets de la cultura material tradicional, especialment la del món del pagès (forques, falçs, càntirs, porrons…).
I finalment la seva atracció per l’objecte trobat i de rebuig, que incorporen a les seves composicions, més o menys metamorfosejats o manipulats, i que impregnen d’una nova poètica i d’una nova significació cultural i humana. Amatents a les vibracions de les coses essencials del seu entorn més immediat, tots dos artistes busquen captar l’alè de vida i l’energia que se’n desprèn.